Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit


Ervaar jij indrukken en prikkels, zoals horen, zien, ruiken, proeven en voelen intenser dan de mensen om je heen? Heb je soms het gevoel dat je “anders bent” dan anderen? Dan kan het goed zijn dat je een hoogsensitief persoon bent,
ook wel HSP genoemd

Waar loop je tegenaan als je hoogsensitief bent?
Als je als hoogsensitief persoon wat verlegen (introvert) bent vermijd je waarschijnlijk situaties met veel mensen. Zoals de markt, concerten of sociale activiteiten met vrienden. Op verjaardagen kom je misschien niet graag, omdat je jezelf erna vaak leeg en uitgeput voelt. Het kan ook zijn dat je de positieve en negatieve gevoelens van de ander voelt als je met diegene praat.

Al deze gevoelens en het gedrag dat daaruit ontstaat kunnen grote invloed hebben op meerdere zaken in je leven. Zoals je zelfbeeld, zelfvertrouwen, sociale en professionele contacten, prestaties en het maken van keuzes. Vaak probeert een hoogsensitief persoon, die niet goed weet hoe om te gaan met alle indrukken, wel gewoon door te leven zoals ieder ander. Hierdoor kan een teveel aan indrukken ontstaan, zoals overprikkeling. Je bent dan sneller geïrriteerd, je hebt hoofdpijn, bent moe of uitgeput en ervaart misschien zelfs paniekaanvallen of hyperventilatie.

De kracht van hoogsensitiviteit
Als je goed weet om te gaan met deze bijzondere eigenschap, dan wordt het een kracht.

Hoogsensitieve personen:

  • zijn intuïtief goed ontwikkeld;
  • zijn creatief;
  • zijn zorgzaam;
  • hebben een groot inlevingsvermogen (zijn empathisch);
  • zijn fantasierijk;
  • zijn betrouwbaar;
  • genieten intens van muziek en kunst;
  • denken vaak diep over het leven na;
  • hebben een erg goede mensenkennis.

Ik kan je door middel van coaching helpen leren om te gaan met deze eigenschap en de kracht ervan te ontdekken. Dit doe ik door middel van onder andere visualisatie, oefeningen voor zelfbewustwording en het leren omgaan met je eigen lichaamsenergie. Samen kijken we waar je tegenaan loopt en wat je als positieve kracht van hoogsensitiviteit ervaart.

Als hoogsensitief persoon weet ik als geen ander waar je tegenaan kunt lopen. Ik wil je graag laten zien dat hoogsensitiviteit niet een last hoeft te zijn maar iets moois en positiefs; iets wat bij jou hoort!

Ouders van hoogsensitieve kinderen
Ook ouders van hoogsensitieve kinderen zijn van harte welkom. Ik begeleid ouders en hun kind samen in het herkennen, erkennen en omgaan met hoogsensitiviteit.

Meer weten over hoogsensitiviteit:
www.hooggevoelig.nl
www.vereniginghooggevoelig.nl